תפקיד איש משאבי האנוש בחברה
עבודתו של המנהל, עם כל החשיבות המכרעת שלה, לא יכולה להיעשות לבד. הוא צריך לעבוד בקנה אחד עם אנשי מקצוע אחרים: בצד הפיננסי, למשל, יהיו אלה מנהלי או סמנכ”לי הכספים (תפקיד הנפוץ בארגונים גדולים בעיקר), כמו גם חשבי שכר. מבחינה ניהולית, דומה כי קשרים ענפים של המנהל צריכים להיות עם הגורמים החולשים על משאבי האנוש בחברה, אשר עוסקים בגיוס עובדים והתאמתם לתפקידים הספציפיים הנדרשים בחברה.
חשוב לציין שהביקוש הגובר לאנשי מקצוע הבקיאים בתחום ניהול משאבי האנוש עד רמת היסוד הביא ליצירת מקצוע חדש, והוא מנהלי משאבי אנוש. אלה עוסקים בגיוס כח האדם, אך נדרשים גם להתמודד עם שינויים במצבת שלהם, שינויים שבהחלט מתקבלים על הדעת. מנהל אשר עובד בשיתוף פעולה עם גורם מקצועי בתחום משאבי האנוש הוא ישפר היבט זה בפעילות העסק, כאשר גם מנהלים עצמם, הנדרשים למלא את התפקיד, יכולים להירשם לקורס שישפר את היכולות שלהם בו.
ניהול אנשים – מולד או נרכש
אחת השאלות המרכזיות שעולות באוויר לעולם ביחס לתפקיד המנהל נוגעת לכישורים הספציפיים הנדרשים לכך, או בעיקר: האם הם מולדים או נרכשים? הגישה הראשונה טוענת כי ניהול אנשים מצריך תכונות דוגמות כריזמטיות או סמכותיות, אשר אין בהכרח לכל אדם. לכן, לכאורה, נראה שמדובר בתכונה מולדת.
הגישה השנייה, המקובלת ביותר כיום, גורסת כי על אף שנקודות הפתיחה של אנשים שונים עשויות להיות שונות, כל אדם יכול “לרכוש” כישורים ותכונות ניהוליות. אף אחד, אחרי הכול, לא נולד מנהל, ועם קצת תרגול, ביטחון והבנת שדה המשחק ניתן לשפר תכונות אלה בעשרות מונים. וכאן בדיוק מתחילים לדבר על האפשרויות להפוך למנהלים מקצועיים מן השורה, הלכה למעשה, בצורה נרכשת.
הבנה וקבלת כלים לניהול כח אדם
עבודתו של מנהל משתפרת, במצבים רבים, עם הזמן: ניסיון הוא משתנה חשוב מאד במשוואה הזו. ועדיין, באפשרות הרשמה לקורסים מקצועיים לטובת רכישת מיומנויות ניהול והשבחתם , בכל נקודה בחיים, ניתן לקבל כלים שיהפכו את ניהול כוח האדם בפרט, ואת עבודת המנהל בכלל, לפשוטים וליעילים פי כמה. הקורסים המקצועיים המוצעים כיום נוטים להיות מקיפים במיוחד, כאשר מושם בהם דגש מהותי על השילוב שבין ידע עיוני – ותורת הניהול הוא תחום אקדמי מהשורה הראשונה – לבין סדנאות והתנסויות מעשיות, המאפשרות “לתרגל” את הכישורים השונים ובכך להטמיע אותם, עם הזמן.
ההרשמה לקורסים שכאלה פתוחה לרוב לשלל אוכלוסיות יעד, דוגמת עובדים החושבים על התקדמות לתפקידי ניהול, מנהלים בתחילת הדרך שלהם, ראשי צוותים וכיוצא בזה. הקורסים כוללים נושאים דוגמת ניהול עבודת צוות, תקשורת בין אישית, ניהול ומנהיגות, ניהול זמן, שפת גוף ועוד, כאשר בסוף הדרך מקבלים התלמידים תעודה שיכולה לשמש אותם רבות במגזר התעסוקתי, בהווה או בעתיד.